Skip to Menu Skip to Search Contactaţi-ne Romania Site-uri web şi limbi străine Skip to Content

Jesus Ocampo

Business Assurance Manager

Lagos, Nigeria

„Îmi amintesc foarte bine ce eforturi făceam când am început să lucrez la SGS ca operator prelucrare date în urmă cu aproape 20 de ani. Am început pe un post de debutant în Manila Liaison Office (MLO) în Departamentul Afaceri economice (care se numeşte acum Servicii pentru guverne şi instituţii) înainte de a avansa pe scara ierarhică a SGS şi de a deveni, în cele din urmă, un expatriat. Vreau să le spun tuturor că oricine poate avea succes oricând, la orice vârstă, în orice loc, dacă i se oferă şansa potrivită. Trebuie doar să muncească mult şi să creadă că poate reuşi.

Totul a început când am fost detaşat în Lagos, Nigeria, în ianuarie 2008, pentru o perioadă iniţială de 6 luni, ca să mă ocup de un proiect internaţional de înfiinţare a unui serviciu de asistenţă GIS. Am făcut eforturi mari ca să mă adaptez şi a fost o experiență care mi-a schimbat viaţa, dar am continuat să mă concentrez şi să mă gândesc în mod pozitiv la provocările mele de zi cu zi şi să aştept cu nerăbdare oportunităţile viitoare. Am învăţat cât am putut de mult despre profesie, despre ţară, despre limba acesteia, despre poporul său şi despre cultura sa ieşind şi cunoscându-i pe localnicii nu doar din oraş, ci şi din alte părţi ale ţării. Cu siguranţă este foarte diferit faţă de unde locuiam eu acasă, dar şi să locuieşti «în afara zonei tale de confort» poate fi o experienţă grozavă.

Deşi viaţa de emigrant este, în general, o experienţă foarte satisfăcătoare, există şi multe provocări cu care ne confruntăm ca urmare a faptului că ne-am mutat într-o ţară străină. Să locuieşti în străinătate şi să cunoşti localnici şi emigranţi din toate mediile culturale poate duce la o doză a microbului «şoc cultural» (precum şi la cealaltă boală cronică numită «dor de casă»). Toţi emigranţii şi călătorii simt acest lucru la un moment dat, iar eu nu fac excepţie. Dar pentru mine totul este relativ. Mai bine accepţi inevitabilul decât să-ţi iroseşti energia enervându-te din cauza micilor neplăceri şi îţi trăieşti viaţa din plin.

Deşi am călătorit frecvent în trecut în timpul scurtelor proiecte în străinătate şi am avut ocazia să vizitez alte sedii ale SGS, acesta este primul meu proiect pe termen lung în această ţară bogată în petrol şi prima experienţă în care am fost un JNS («Johnie nou sosit») Oyibo, cunoscut şi ca «emigrantul alb nou venit», aşa cum ne numesc peste tot aici în Nigeria.

Locuiesc în Lagos, unul din cele mai populate oraşe din Africa de Vest. Poate că nu are stilul de viaţă multicultural din Regatul Unit, din Hong Kong, China sau din New York, dar are un farmec al său, unic.

Şofatul în Lagos este o artă! Eu îl descriu ca fiind un haos controlat. Am fost uimit cât de tare se apropiau unele de altele maşinile, tokombos (autobuzele locale) şi scuterele (numite okadas) fără să intre în coliziune. Am avut ocazia să iau masa cu colegii mei de acolo într-unul din restaurantele nigeriene şi mi-a plăcut să mănânc amala, cartofi dulci zdrobiţi, nkobi, Fufu, moi-moi, carne suya, egusi şi supă de ardei (un fel de mâncare nigerian foarte întâlnit şi foarte condimentat), după care se bea bere locală. Mi-a plăcut şi o băutură numită «Chapman» (o băutură nealcoolică de fructe, făcută cu Sprite, suc de portocale, Bitter Angostura şi suc concentrat de coacăze negre) în timp ce ascultam muzica autohtonă a lui P Square şi Wande Coal.

Au trecut deja trei ani, iar în curând voi pleca pentru un alt proiect internaţional, dar unul din saluturile pe care le-am auzit şi care m-au impresionat cel mai mult când am sosit prima dată în Lagos a fost «Fii binevenit». Şi m-am simţit într-adevăr binevenit, şi aşa mă simt de atunci.”
iulie 2011

Trevor Harden

Manager Sisteme de scanare

Port Harcourt, Nigeria

„Când eram tânăr nu-mi imaginam niciodată că într-o zi voi deveni un expatriat. La fel ca majoritatea oamenilor, îmi dorisem mereu să călătoresc şi să văd locuri noi, dar ideea de a locui într-o cultură nouă era, la început, una descurajantă. Cu toate acestea, o consider una din cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată în viaţa mea.

Faptul că sunt expatriat mi-a permis să câştig foarte multă experienţă şi o perspectivă complet diferită asupra vieţii. Munca şi viaţa alături de persoane dintr-o cultură diferită mi-au arătat că ceea ce consider eu normal este complet diferit faţă de ceea ce consideră alţii normal. Modul meu de a aborda o problemă poate fi total diferit de modul în care abordează alţii o problemă. Observând concret aceste diferenţe esenţiale, am putut să mă adaptez şi să-mi îmbunătăţesc întreaga abordare privind munca şi viaţa.

Fiecare ţară şi cultură are propriile diferenţe şi avantaje unice. M-am născut şi am crescut în Anglia şi încă îmi iubesc ţara, dar după ce am văzut atât de multe în lume, mi-am dat seama cât de multe au de oferit alte ţări.

Există unele greutăţi legate de viaţa de expatriat, mai ales acum că sunt căsătorit şi am o fiică. Cu toate acestea, cu o locuinţă bună şi cu taxele de studii plătite, putem duce o viaţă frumoasă într-o climă mult mai bună decât în ţara mea natală. Faptul că SGS achită aceste cheltuieli ne permite şi să economisim mai mult decât am putea dacă aş lucra în ţara mea natală.

De-a lungul carierei, am avut norocul să lucrez în 5 ţări diferite de pe 3 continente, precum şi să vizitez multe altele pentru proiecte pe termen scurt. Aştept cu nerăbdare să mă mut într-o nouă ţară şi o nouă provocare în 2012 sau 2013.”
iulie 2011

Andrei Koval

Director contracte

China

„După ce am petrecut trei ani lucrând pentru mai mulţi expatriaţi, în 1996 m-am trezit deodată în pielea lor atunci când am avansat şi am părăsit Ucraina pentru China. În perioada respectivă, sincer nu cred că două lumi ar fi putut fi mai diferite.

Ca angajat expatriat, eşti un produs scump şi trebuie să dai randament. Şi nu poţi să dai randament dacă nu-ţi cunoşti mediul. Trebuie să înveţi repede cum să zâmbeşti, cum să vorbeşti, cum să asculţi, să mergi, să conduci, să mănânci, să gândeşti şi o mulţime de alte lucruri despre noua ta ţară. Cel mai important, trebuie să înveţi să accepţi faptul că oamenii sunt diferiţi. Şi trebuie să înveţi repede, altfel eşti exclus.

E ca şi cum ai fi o vedetă. Veştile despre tine se răspândesc foarte repede, iar colegii aflaţi la sute de kilometri distanţă îţi ştiu fiecare mişcare. Trebuie să împărtăşeşti cunoştinţele despre lume cu angajaţii care ar dori să ştie cât de aspră poate fi iarna în Siberia sau ce mănâncă oamenii la prânz acolo.

Desigur, cel mai important, trebuie să munceşti! Expatriaţii sunt ca vitaminele, esenţiale pentru ca lucrurile să funcţioneze cât mai bine posibil. Te poţi lipsi de ei/ele (şi faci acest lucru, în cele din urmă), dar dacă au făcut ce se aştepta din partea lor, rămân în urma lor lucruri realizate la nivel internaţional.

Ţinând cont de toate acestea, este o viaţă captivantă, una pe care foarte puţine persoane ar schimba-o pentru a se întoarce la programul de altădată.”
iulie 2011

Rob Parrish

Vicepreşedinte

Fairfield, NJ, SUA

„La început am fost angajat la Departamentul Industrie al SGS ca tehnician pentru încercări nedistructive în Australia, în septembrie 1986, şi am petrecut următorii trei ani în Karratha, Australia de Vest. Am devenit Responsabil Protecţie-Radiaţii al companiei şi am coordonat alte inspecţii ale mărfurilor în acea regiune. După pregătirea pentru exploatare a rafinăriei GNL în Karratha, m-am întors în Perth în calitate de Supraveghetor regional Qualitest pentru Australia de Vest.

În 1991, m-am transferat în Adelaide, Australia de Sud, unde am preluat postul de Tehnolog radiologic şef/Supraveghetor contracte pentru Industrie. Mi s-a oferit ocazia să încep formarea reciprocă în sectoarele Petrol, gaze şi produse chimice, Minereuri şi agricultură şi am devenit Coordonator în Australia de Sud pentru sectorul Guvern şi instituţii. În acea perioadă, SGS mi-a oferit ocazia de a începe studiile în vederea obţinerii unei Associate Diploma (diplomă de studii profesionale) în management la Technical and Further Education Institute (Institutul local pentru Studii tehnice superioare) şi am continuat până am devenit Şef serviciu Servicii inspecţie şi inginerie (EIS) acoperind toate activităţile privind încercările nedistructive, consumul şi serviciile industriale din Australia de Sud şi din Teritoriul de Nord.

În 1993, am demarat activităţile SGS International Certification Services Pty Ltd în Australia de Sud şi m-am implicat mai mult în conducerea generală în acest stat. În 1995 am fost numit Business Manager pentru serviciile noastre de control alimente pentru guvernul Australiei de Sud precum şi pentru serviciile noastre de certificare. În 1996 am fost numit Business Manager pentru toate activităţile din Australia de Sud.

În 1997 mi s-a oferit oportunitatea fantastică de a mă muta în Vietnam în cadrul companiei SGS, în calitate de Director general adjunct/Business Manager pentru CTS, Industrie şi GIS. În 2004 am fost numit Director general pentru activităţile noastre din Vietnam şi, în plus, am devenit Vicepreşedinte al sectorului CTS Global Food.

Am rămas în Vietnam timp de opt ani care, trebuie să spun, au fost opt dintre cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Mi s-a oferit o nouă provocare în 2005 care m-a dus în Indonezia ca Director general pentru activităţile noastre indoneziene. La sfârşitul lui 2008, SGS mi-a cerut să mă transfer în SUA şi să preiau provocarea de a mă ocupa de activitățile CTS din SUA în calitate de Director general. De aceea mă aflu azi aici, continuând totodată să ocup funcţia de Vicepreşedinte al sectorului CTS Global Food.

Trebuie să spun că oportunităţile pe care SGS le-a oferit, nu numai pe plan profesional ci şi personal, au fost extraordinare. Mi-au oferit pregătire şi dezvoltare în străinătate, inclusiv ocazia de a urma un scurt curs privind Conducerea pentru performanţă şi creştere economică la International Institute for Management Development (Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului) în Elveția. SGS nu numai mi-a sprijinit, ci mi-a şi încurajat dezvoltarea. Sunt extrem de norocos că am petrecut aproape 25 de ani la SGS în multe funcţii şi în multe ţări şi nu aş schimba această experienţă pentru nimic în lume.”
iulie 2011