Ce căutați?

AZBEST in materialele de constructii si materialele de sablare!

October 26, 2017
World Map Showing Connections 1600px

Un important producator mondial de materiale de sablare, a rechemat de curand un lot de nisip de sablare care continea azbest. Acesta era utilizat in special pentru indepartarea ruginii si a vopselei de pe diferite tipuri de suprafete.

Materialul a fost utilizat in timpul lucrarilor de reparatii si mentenanta pe un numar mare de amplasamente. Numarul exact nu se cunoaste dar se estimeaza ca acest material a fost utilizat intre 500 si 1000 de locatii , din mai multe tari.

Aceasta situatie a condus la distributia nisipului contaminat cu azbest in cladiri, facilitati, vase de transport, platforme petroliere, etc. Avand in vedere expunerea unor mari grupuri de angajati la contaminarea cu azbest a condus la reactii in mass media si implicit la oprirea unor instalatii, procese , fabrici etc, in Olanda.

Compania a trimis clientilor sai o scrisoare prin care semnala prezenta azbestului in materialul respectiv si solicita scoaterea acestuia din uz. Sectoarele cele mai afectate sunt cel industrial si maritim.

Cauza probabila

Insuficienta verificare a calitatii loturilor de nisip de sablare (aluminium silicate) contaminate cu azbest (chrysotile). Locul contaminarii nu este inca cunoscut, dar exista suspiciunea ca aceasta s-a produs, in zona de exploatare a nisipului, probabil in Ukraina.

Reactia pietei

Multe companii care utilizau nisipul de sablare au oprit utilizarea acestuia si au decis sa apeleze la investigatii independente pentru a stabili prezenta azbestului in fabricile, instalatiile si pe vase de transport.

Recomandarile autoritatilor

Inspectoratul si autoritatile de munca din Olanda, (SZW), responsabile pentru monitorizarea conformariii cu legislatia privid conditiile locurilor de munca, a mentionat ca toate companiile trebuie sa investigheze toate zonele care au putut fi contaminate.  Inspectoratul a initiat o investigatie independenta privind riscurile la expunerea cu azbest, in diferite scenarii. Aceasta trebuie sa clarifice riscurile la care au fost expusi lucratorii care au fost in contact cu materialul contaminat.

Care este problema si cum ne poate afecta, pe noi

Exista multe tari in care azbestul este prezent in sol ca un mineral natural conducand la riscul contaminarii cu azbest a mineralelor exploatate . Un exemplu este cel al exploatarii tacului pentru fabricatia pudrei de talc in Italia. In cazul prezentat s-a demonstrat cum prezenta azbestului poate de asemenea sa contamineze materialele de constructii datorita controalelor de calitate insuficiente. 

Reactia SGS

De la momentul acestui anunt SGS Search, a colaborat cu companiile din domeniul industrial si maritim prin desfasurarea de inspectii si analize pentru zonele in care nisipul de sablare a fost folosit.

Ce ar trebui sa facem?

Din reactiile specialistilor rezulta ca acesta se poate sa nu fie un incident local, ci raspandirea lui poate fi mult mai larga.

Controlul calitatii este metoda cea mai sigura pentru a preveni raspandirea contaminarii. In acest sens SGS va propune:

  • Verificarea prezentei azbestului in materialele de constructii, si alte materiale;
  • Verificarea prezentei azbestului in aerul respirabil, din zonele potential contaminate.
  • Verificarea mineralelor si materiilor prime privind prezenta azbestului. In prezent s-au primit solicitari de la companiile care utilizeaza nisip de sablare si nu mai au incredere in calitatea acestuia si solicita testarea;
  • Verificarile ar trebui continuate pe lantul de furnizori cu producatorii care proceseaza materii prime sau semifabricate pentru materiale de constructii, pentru industrie, si in domeniul naval.
  • In porturi ar trebui facute verificari ale compartimentelor navlelor care transporta materii prime in vrac pentru a elimina posibilitatea contaminarii pe durata transportului.

SGS are experienta si detine o vasta retea de laboratoare acreditate si specialist pentru a asista clientii sai din intreaga lume privind determinarea prezentei azbestului.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la : sgs.romania@sgs.com

  • SGS Romania S.A.

38, Calea Serban Voda,

sector 4, 040212,

București, România