Skip to Menu Skip to Search Contactaţi-ne Romania Site-uri web şi limbi străine Skip to Content

Programul Certificării Fără Gluten (GFCP) este un program voluntar de certificare a sistemelor de management care folosește o abordare preventivă, bazată pe cercetare, pentru a gestiona producția sigură a produselor alimentare fără gluten. A fost dezvoltat prin acord general, în urma consultării cu experți în domeniul industriei alimentare, cu grupuri de consumatori și cu părțile interesate din cadrul guvernului. Un standard bazat pe analiza riscurilor și a punctelor critice de control (HACCP), GFCP își propune să remedieze riscurile care apar și cele legate de procese, inclusiv glutenul nedeclarat, ca parte a declarației pe proprie răspundere a producătorului privind absența glutenului și a sistemului general de management al siguranței alimentare.

Cerințe pentru certificare

  • Unitatea trebuie să aibă un sistem de siguranță alimentară sau echivalent bazat pe HACCP și pe bunele practici de producție care poate fi supus auditării
  • Unitatea trebuie să se supună unui audit anual realizat de o companie de auditare/un organism de certificare agreat(ă) de GFCP. Auditurile GFCP pot fi efectuate autonom sau în combinație cu un audit recunoscut privind siguranța alimentară, cum ar fi unul dintre dintre standardele de audit GFSI
  • Toate unitățile de producție certificate de GFCP trebuie să confirme, în sistemele lor de management, că toate produsele finite, indiferent dacă poartă sau nu logo-ul GFCP, îndeplinesc cerințele pentru cantitatea admisibilă de gluten în funcție de reglementările din țara în care produsul este destinat vânzării definitive
  • Ingredientele folosite în produsele certificate de GFCP trebuie să conțină 20 milionimi (ppm) sau mai puțin de gluten

Standardele și politicile GFCP și manualul GFCP

Pași către certificare

  1. Depuneți candidatura pentru programul GFCP și obțineți copii oficiale ale Standardelor și politicilor GFCP, ale manualului GFCP și ale altor materiale de referință despre GFCP. Se va aplica o taxă unică de candidatură
  2. Completați Acordul de licență al GFCP pentru program (PLA) și o planificare detaliată „A” GFCP, apoi trimiteți-le direct la Grupul de Control al Alergenilor (ACG)
  3. Realizați o autoevaluare sau un audit gap pentru a vă asigura că unitatea dumneavoastră este pregătită pentru un audit la fața locului
  4. Rezervați-vă auditul la SGS, un organism de certificare acreditat de GFCP conform ISO 17021-1
  5. Treceți cu succes de audit și primiți un certificat de recunoaștere (COR)
  6. Mențineți-vă statutul recunoscut asigurându-vă că îndepliniți întotdeauna cerințele GFCP, inclusiv derularea unui audit și actualizarea anuală a planificării „A”

Aflați mai multe despre programul GFCP .

Ce oferim

În calitate de lider mondial în inspecție, auditare, certificare, testare și verificare, SGS oferă diverse soluții pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră privind siguranța alimentară:

  • Analiză gap și pre-evaluare pentru audit: o analiză detaliată a sistemului existent de management al alergenilor/glutenului din compania dumneavoastră și evaluarea lui conform cerințelor GFCP
  • Certificare: în conformitate cu GFCP. Auditurile GFCP pot fi integrate (de exemplu împreună cu auditurile GFSI) sau autonome
  • Audituri personalizate: în conformitate cu propriul dumneavoastră sistem intern fără gluten
  • Testare: testare extinsă pentru detectarea glutenului în alimente, utilizând ca metodologii de testare fie reacția de polimerizare în lanț, fie încercarea prin imunoabsorbant asociat unei enzime (ELISA) pentru a determina prezența glutenului în nivel scăzut
  • Instruire: un program de instruire personalizată, conceput pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră unice și care să acopere toate aspectele managementului riscurilor alergenilor/glutenului și ale implementării lui eficiente

Contactați-ne astăzi pentru a discuta despre cerințele dumneavoastră cu un expert în siguranța alimentară.