Skip to Menu Skip to Search Contactaţi-ne Romania Site-uri web şi limbi străine Skip to Content

Certificarea produselor fără gluten cu simbolul unui spic de grâu barat – un audit autonom conform Standardului AOECS pentru alimentele fără gluten

Asociația societăților europene ale celiacilor (AOECS) este o organizație umbrelă non-profit a 35 de societăți naționale europene ale persoanelor afectate de boala celiacă. Simbolul său, al unui spic de grâu barat, care poate fi utilizat de companiile care îndeplinesc cerințele standardului AOECS pentru alimentele fără gluten, semnifică siguranța pentru consumatori. Este promovat de organizațiile pentru celiaci din întreaga lume și este recunoscut la nivel internațional.

Coeliac UK, un membru al AOECS, oferă certificare cu simbolul unui spic de grâu barat producătorilor și comercianților de alimente și băuturi, pentru produse vândute în Regatul Unit, în Europa și pe întreg globul.

Elemente cheie referitoare la certificare

  • Există trei tipuri diferite de licență, în funcție de unde au sediul firmele din domeniul alimentar – în Regatul Unit, în Europa sau în toată lumea
  • Produsele cu simbolul unui spic de grâu barat și toate ingredientele folosite în aceste produse trebuie să conțină 20 mg/kg (ppm) sau mai puțin de gluten. Pot fi certificate doar produsele cu mai multe ingrediente sau produsele prelucrate, cum ar fi batoanele cu fructe. Produsele care conțin un singur ingredient sau care sunt neprelucrate prin natură, cum ar fi fructele proaspete, nu pot fi certificate
  • Unitățile care fabrică produse certificate AOECS trebuie să treacă prin audituri anuale și să fie supuse unor testări anuale ale produselor finite în cadrul unor laboratoare acreditate
  • Pe parcursul anului, pot fi adăugate mai multe produse pentru certificare în orice etapă și fără costuri suplimentare
  • Taxa anuală de licență variază în funcție de cifra de afaceri și de exporturile de produse fără gluten enumerate în certificare
  • Auditurile AOECS pot fi efectuate autonom sau în combinație cu un audit recunoscut privind siguranța alimentară, inclusiv cu oricare dintre standardele de audit GFSI
  • Un modul BRC voluntar de consolidare (Modulul 12) a fost dezvoltat și se aplică producătorilor de alimente care produc alimente fără gluten în conformitate cu standardul AOECS

Pași către certificare

  1. Identificați tipul de licență și certificarea de care aveți nevoie (în UE, globală sau în Regatul Unit), și apoi candidați. Nu sunt costuri aferente completării acestui formular de solicitare. Taxele anuale de certificare/licență vor fi calculate de Coeliac UK
  2. Asigurați-vă că unitatea dumneavoastră este pregătită pentru un audit la fața locului realizând o autoevaluare sau o analiză gap
  3. Rezervați-vă auditul la SGS
  4. Treceți cu succes de audit și primiți un certificat de conformitate emis de SGS în conformitate cu standardul AOECS
  5. Folosiți certificatul pentru a finaliza solicitarea licenței și a obține dreptul de a utiliza simbolul spicului de grâu barat
  6. Mențineți integritatea certificării planificând auditurile anuale ale unității dumneavoastră și realizând testarea necesară a produselor

Aflați mai multe despre obținerea licenței pentru simbolul spicului de grâu barat disponibil prin intermediul Coeliac UK.

Cum vă poate ajuta SGS?

Noi oferim diverse soluții care să vă ajute să îndepliniți cerințele pentru certificarea cu simbolul spicului de grâu barat:

  • Autoevaluare: oferim un formular de autoevaluare, creat în parteneriat cu Coeliac UK, pe care îl puteți utiliza pentru a măsura gradul dumneavoastră de pregătire în vederea efectuării unui audit la fața locului
  • Analiză gap: un auditor SGS calificat va efectua o analiză detaliată a sistemului existent de management al glutenului din compania dumneavoastră, evaluându-l în raport cu cerințele standardului AOECS
  • Certificare: noi audităm și certificăm în conformitate cu standardul AOECS, utilizând lista de verificare oficială pentru sistemul respectiv, care a fost elaborată de experții noștri în parteneriat cu Coeliac UK
  • Testare: furnizăm testare extinsă pentru detectarea glutenului în alimente, utilizând ca metodologii de testare fie reacția de polimerizare în lanț, fie încercarea prin imunoabsorbant asociat unei enzime (ELISA) pentru a determina prezența glutenului în nivel scăzut
  • Instruire: oferim instruire pentru a acoperi cerințele standardului AOECS și toate aspectele managementului riscurilor glutenului și ale implementării lui eficiente

Contactați-ne astăzi pentru a discuta despre cerințele dumneavoastră cu un expert în siguranța alimentară.