Skip to Menu Skip to Search Contact Us Romania Websites & Languages Skip to Content

Ca urmare a cercetarilor recente referitor la contaminarea cu polimeri sintetici a apei imbuteliate in PET, SGS a mobilizat reteaua sa internationala de laboratoare acreditate ISO 17025, pentru a sustine industria consumatorilor de apa imbuteliata.

Laboratory testing

Ca urmare a cercetarilor recente referitor la contaminarea cu polimeri sintetici a apei imbuteliate in PET, SGS a mobilizat reteaua sa internationala de laboratoare acreditate ISO 17025, pentru a sustine industria consumatorilor de apa imbuteliata.

Cu ajutorul metodologiei bazate pe SEM-EDS (microscop electronic cu scanare), SGS poate detecta prezenta microparticulelor de plastic la nivel de microni.

SGS a stabilit o o echipa dedicata care sa raspunda in timp scurt tuturor solicitarilor din toata lumea 24/7. Avem capabilitatea sa procesam volume mari in timp scurt.

 

Pentru aceasta actiune SGS a deschis hotline-ul : +41 22 739 95 25

 

Despre SGS

SGS este leaderul mondial in activitati de inspectie, verificare, testare si certificare. SGS este recunoscut ca bemchmark pentru calitate si integritate. Prin cei peste 95 000 angajati operam o retea de peste 2400 de laboratoare si birouri in intreaga lume.

Contactati-ne la : e-mail sgs.romania@sgs.com

 

 

Cum s-a ajuns aici?

Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) a lansat o analiza a riscurilor potentiale de a gasi particule de plastic in apa de baut imbuteliata. Aceasta va evalua ultimele cercetari privind impactul si extinderea prezentei particulelor, asa numite de “microplastic”, care sunt suficient de mici pentru a fi ingerabile.

Analiza a fost lansata dupa ce o organizatie media Orb Media, din SUA a identificat particule de plastic in mai multe din principalele branduri de apa imbuteliata.

Nu sunt inca dovezi ca particulele de microplastic afecteaza sanatatea umana, dar WHO vrea sa evalueze situatia reala.

 

Particule de plastic gasite in apa imbuteliata

Testele s-au desfasurat la Universitatea de Stat, Fredonia, din New York, ca parte a unui proiect care cuprinde cercetarile originale si rapoartele organizatiei media din SUA- Orb Media.

Utilizand o substanta coloranta - Nile Red, care evidentiaza particulele de plastic care plutesc, Prof Sherri Mason, a identificat in medie 10 particule de plastic per litrul de apa , toate cu dimensiunea mai mare decat a firului de par uman.

S-au mai identificat si alte particule mai mici, presupuse a fi din plastic, dar neconfirmate, intr- o proportie de 314/litru.

Dintre sticlele (de plastic) testate, la 17 nu s-au identificat microparticule de plastic, in timp ce la altele s-au identificat intre cateva sute si cateva mii de particule, cu diferențe mari in cadrul aceluiasi brand si chiar in acelasi pachet de sticle.

Companiile care au fost intrebate cum explica diferenta semnificativa dintre rezultatele acestor teste si cele pe care le desfasoara brandurile intern , au semnalat faptul ca nu exista reglementari privind microplasticul si nici nu sunt metode de testare, recunoscute unanim.

!daca microplasticul este daunatorAcest studiu vine in completarea unor investigatii recente care au identificat microplastic in apa de la chiuveta, bere, sarea de mare si peste si de aceea Prof Mason a subliniat importanta ca cercetatorii sa raspunda intrebarii

Agenția britanica pentru Standarde Alimentare a declarat ca este puțin probabil ca nivelul raportat de microplastice din sticlele de apa sa fie considerat daunator, dar a adaugat ca "ar evalua orice informatie emergenta privind prezenta microplasticelor in alimente si bauturi". Pentru dr. Stephanie Wright de la Centrul Colegiului Regal pentru Mediu și Sanatate, prioritatea este sa intelegem in ce masura suntem expusi la microplastice si ce se intampla în interiorul nostru.

 Raportul complet se poate gasi la  www.OrbMedia.org.